Close - to ECN website

18-12 | Spanning stijgt

119 Premiers en presidenten buigen zich vanaf vanochtend tien uur over de concept-teksten, na tot diep in de nacht te hebben dooronderhandeld. Lees een verslag op www.volkskrant.nl.

17-12 | ECN nog steeds vertegenwoordigd

Door de overweldigende drukte op de klimaatconferentie in Kopenhagen moeten de meeste waarnemers plaatsmaken voor politici en hun gevolg. ECN’s Heleen de Coninck zal (als voozitter van het internationale research netwerk ringos tot het laatst aanwezig zijn, evenals onderzoeker Xander van Tilburg. Lees meer over de drukte op NU.nl.

16-12 | Nieuwe fase

Een stevig akkoord is nog steeds niet in zicht, in Kopenhagen. Steeds meer ministers nemen de onderhandelingen van hun ambtenaren over. De komende dagen zullen zij intensieve pogingen doen om toch nog met een akkoord naar huis te kunnen. Lees een verslag in de Financial Times.

15-12 | Bella Center overvol

Niet alleen buiten het Bella Center, ook binnen heerst chaos in Kopenhagen. Te veel mensen willen naar binnen. De wachttijden voor registratie lopen soms op tot zeven uren in de vrieskou. Als eind deze week de regeringsleiders arriveren, met hun zware delegaties, worden nog meer mensen verwacht. Daarom zijn verschillende bijeenkomsten afgelast, onder andere de Mitigation Day waarop ECN zijn onderzoeksresultaten zou presenteren. Er is gewoon niet genoeg ruimte. Lees een verslag van de drukte op Grist.

14-12 | 1000 betogers opgepakt

Tijdens protestdemonstraties in Kopenhagen zijn zaterdag zo’n 1000 - veelal jonge - betogers opgepakt. Zondag zijn ze bijna allemaal weer vrijgelaten. Lees het nieuwsbericht en bekijk de video op www.volkskrant.nl.

11-12 | Cramer citeert Darwin

‘Onwetendheid leidt vaker tot overmoed dan kennis’, citeerde minister Jacqueline Cramer Charles Darwin in de Tweede Kamer. Zij sprak klimaatsceptici zoals PVV’er Richard de Mos tegen, die menen dat door mensen veroorzaakte klimaatopwarming geen wetenschappelijk feit is en dat er dus ook geen actie nodig is om dit effect een halt toe te roepen. Zie het bericht in De Volkskrant.

10-12 | Geo-engineers winnen respect

Mochten de klimaatonderhandelingen niets opleveren, dan is er altijd nog Plan-B: radicale methoden inzetten om de aarde kunstmatig af te koelen. Tot voor kort volledig onbespreekbaar, maar inmiddels voor sommigen een mogelijk alternatief om op terug te vallen als er echt niets anders op zit. ECN’s Jip Lenstra lichtte het concept toe in Kopenhagen. Lees het verslag van Agence France Presse.

09-12 | Concept-akkoorden lekken uit

Landen die niet machtig zijn, maar wel hard getroffen worden door de effecten van klimaatverandering, overwegen om weg te lopen van de onderhandelingstafel als zij onvoldoende worden gecompenseerd. Zij spelen met die gedachte nu verschillende concept-akkoorden over financieringsstromen van rijke naar arme landen zijn uitgelekt, volgens de New York Times.

08-12 | Fossil of the day voor Canada

Op de eerste dag van de Klimaatconferentie in Kopenhagen heeft Canada de beslist niet-prestigieuze prijs Fossil of the Day gewonnen, uitgereikt door vierhonderd milieu-organisaties aan landen die een goed onderhandelingsresultaat in de weg staan. Canada heeft de prijs te danken aan zijn vastbesloten, niet aflatende toewijding aan inertheid in dit onderhandelingsproces, aldus de jury. Lees het Persbericht.

07-12 | Klimaattop begonnen

De vijftiende Conference of Parties (COP15) in Kopenhagen is vandaag begonnen. Volgens sommigen is het de belangrijkste conferentie uit de geschiedenis van de mensheid, schrijft De Volkskrant.

04-12 | ‘Liever geen akkoord’

De klimaatonderhandelingen in Kopenhagen zijn een ‘rampzalig pad’. Dit zegt James Hansen van het Amerikaanse NASA Goddard instituut, onder andere bekend door zijn bijdrage aan klimaatmodellen. Een akkoord zou mensen de illusie kunnen geven dat we op de goede weg zijn, terwijl er in feite veel te weinig gebeurt. Lees meer in De Telegraaf.

04-12 | Impact stikstof onderschat

Op de eerste dag van de klimaatconferentie in Kopenhagen houdt een internationaal panel van wetenschappers, onder wie prof. Jan Willem Erisman van ECN, een side event over stikstof. Zij dringen aan op de noodzaak van een internationale inspanning om de invloed van de snel veranderende stikstofcyclus in kaart te brengen en te beheersen. Lees hierover in het persbericht van het International Nitrogen Initiative.

03-12 | Noodscenario’s nodig

De klimaatanalyse van de Verenigde Naties uit 2007 klopt nog steeds, maar zij gaat uit van de meest waarschijnlijke scenario’s. Er zijn ook scenario’s nodig voor het geval de opwarming van de aarde sneller gaat dan verwacht. Dit schrijven het Planbureau voor de Leefomgeving, het KNMI en de universiteit van Wageningen in hun rapport News in Climate Science and Exploring Boundaries. Klik hier voor het rapport.

03-12 | Europa aan de zijlijn

Europa is er trots op, voorop te lopen als het gaat om het bestrijden van klimaatverandering. Maar aan de vooravond van de klimaatconferentie in Kopenhagen, lijkt het naar de zijlijn verdrongen door de twee grootste CO2-producenten ter wereld: China en de VS, constateert de New York Times.

02-12 | Australië verwerpt plan

De pogingen van de Australische premier Kevin Rudd om in Kopenhagen een geaccepteerd klimaatplan te kunnen presenteren zijn mislukt. De Australische senaat heeft het plan verworpen met 41 tegen 33 stemmen. Ironisch genoeg waren de groenen in de senaat samen met de klimaatsceptici verantwoordelijk. De groenen vinden de plannen niet ver genoeg gaan, de klimaatsceptici vinden ze juist overbodig en schadelijk voor de economie. Lees meer op NRC.nl.

01-12 | Groene Kopgroep

Staatssecretaris Heemskerk heeft in de top van de Wereldhandelsorganisatie WTO gepleit voor een ‘groene kopgroep’. In deze groep moeten landen komen die speciale lage tarieven hanteren voor duurzame producten en diensten. Lees meer op de website van het Ministerie van EZ.

30-11 | EU stuurt ook scepticus

Een van de vijftien vertegenwoordigers die de Europese Unie naar Kopenhagen stuurt, is de nationalistische politicus Nick Griffin. Hij is ervan overtuigd dat het klimaatprobleem niet bestaat. Lees hierover in De Volkskrant.

27-11 | Ook China stelt doelen

In navolging van president Obama heeft nu ook premier Wen Jibao laten weten naar Kopenhagen af te zullen reizen. China belooft in 2020 40 tot 45 procent minder ‘intensiteit in CO2-uitstoot’ ten opzichte van 2005. Wat precies onder de term intensiteit moet worden verstaan, is onduidelijk. Lees meer in de Volkskrant.

27-11 | Update klimaatonderzoek

In Kopenhagen gaan miljardenbeslissingen worden genomen op basis van wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke voorspellingen. Aan de vooravond van COP15 vullen klimaatonderzoekers hun modellen steeds verder in. Uit de ‘Copenhagen Diagnosis’ komt naar voren dat sinds de laatste IPCC-rapportage uit 2006 alles sneller lijkt te gaan dan verwacht. Paul Luttikhuis maakt een analyse van recent onderzoek op NRC.NL.

26-11 | Obama naar Kopenhagen

Voor het eerst in tien jaar komen de Verenigde Staten met een bod om de broeikasgasemissies terug te dringen: met 17% ten opzichte van de emissies van 2005 in 2020 en met 83% ten opzichte van 2005 in 2050. President Obama zal bovendien zelf in Kopenhagen aanwezig zijn. Lees hierover in de New York Times.

25-11 | Waar bleef het geld?

Rijke landen hebben ontwikkelingslanden grote sommen beloofd om de effecten van klimaatveranderingen op te vangen. Ze zullen dat in Kopenhagen weer doen. Maar wat komt er terecht van die beloften? De BBC ging naar Liberia en ontdekte een diep en gefundeerd wantrouwen. Luister naar de documentaire op BBC Worldservice.

24-11 | “Wetenschappers te bang”

Klimaatwetenschappers zijn te bang om hun geloofwaardigheid te verliezen, meent activist Wijnand Duyvendak. Zij zouden meer hun best moeten doen om politici te overtuigen van de ernst van het klimaatprobleem. Anderen, zoals hoogleraar milieukunde Klaas van Egmond, vinden dit niet het geschikte moment om de discussie te polariseren. Bekijk de video op de website van de Volkskrant.

23-11 | Canada en Kyoto

Waarom zal Australië waarschijnlijk wel de doelen halend die het zich in Kyoto had gesteld en Canada niet? En welke lessen vallen hieruit te leren? Australische wetenschapper en klimaatauteur Tim Flannery geeft een antwoord op deze vragen in de Toronto Star.

22-11 | Correspondentie gehackt

Klimaatsceptici hebben de e-mailcorrespondentie van onderzoekers bij de Climate Research Unit van de Britse University of East Anglia gehackt en selecties daaruit openbaar gemaakt. Ze willen aantonen dat klimaatwetenschappers informatie manipuleren. Volkskrant

20-11 | Nieuw klimaatmodel

Politiek schiet niet op, wetenschap wel. NRC

20-11 | Oceaan neemt minder op

Er verdwijnt minder CO2 in de zee. Nature

19-11 | Opslag Barendrecht gaat door

Nederland gaat CO2 opslaan. Volkskrant

18-11 | Klimaatwet VS in 2010

Komend voorjaar gaat de Amerikaanse senaat een wet goedkeuren met maatregelen om de opwarming van het klimaat te bestrijden. De senaat wil onder andere inzetten op onderzoek naar kernenergie. Lees verder op Yahoo News.

17-11 | Top moet lukken

Na dagenlange gesprekken hebben de presidenten Obama en Hu Jintao besloten toch aan te willen sturen op een politiek akkoord in Kopenhagen. Ook gaan de twee landen nauwer samenwerken op het gebied van technologie. Lees verder op de site van NRC Handelsblad.

17-11 | Geen verdrag

Volgens de presidenten Obama en Hu Jintao is een klimaatverdrag volgende maand in Kopenhagen niet haalbaar. Lees artikel NRC

16-11 | Modelstudie oude aarde

2,5 biljoen jaar geleden was er nauwelijks zon. Dankzij broeikasgassen en stikstof waren de oceanen toch vloeibaar, zo blijkt uit een recente modelstudie. Lees artikel New Scientist

16-11 | Aziatische leiders schroeven ambities terug

Na een tweedaagse top in Singapore hebben Aziatische leiders hun eerdere doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen te halveren laten vallen. Lees artikel BBC

16-11 | Burgerinitiatief voor klimaat

Verontruste burgers die oproepen tot een reductie in uitstoot van CO2-uitstoot van 40% lieten vanmorgen een klimaatkrant verspreiden met fictief nieuws. Lees artikel Volkskrant

15-11 | Nieuw onderzoek naar biobrandstof

Wetenschappers uit Nederland en Indonesië gaan de komende jaren onderzoek doen naar het gebruik van landbouwgewassen voor biobrandstof. Dat maakten de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) vrijdag bekend. Het vijfjarige onderzoeksprogramma richt zich onder meer op de sociaal-economische, geografische en technologische aspecten van de productie van plantaardige olie voor biodiesel en het gebruik van andere gewassen. Lees het gehele bericht op NU.nl

14-11 | Obama probeert COP te redden

President Obama doet zijn best om het groeiend pessimisme over de afloop van ‘Kopenhagen’ te kenteren. Aan de vooravond van COP15 praat hij met de leiders van China en India. Lees artikel Google

14-11 | Publieke opinie veroordeelt China en VS

Er is internationaal weinig steun voor het klimaatbeleid van China en de Verenigde Staten. Dit blijkt uit een onderzoek in twintig landen door onderzoeksbureau World Public Opinion. Lees artikel COP15

14-11 | Energieprobleem groter dan gedacht

Als er in Kopenhagen geen stevig akkoord wordt gesloten, stevent de wereld af op een drama: te weinig energie en te veel CO2. Dit meldt het Internationaal Energie Agentschap in zijn jaarlijkse World Energy Outlook.

13-11 | Denemarken nodigt 191 wereldleiders uit

De Deense premier Lars Rasmussen heeft 191 wereldleiders uitgenodigd om in Kopenhagen aanwezig te zijn. In zijn uitnodigingsbrief zegt Rasmussen dat hun aanwezigheid een belangrijke bijdrage zal zijn aan een succesvol resultaat van de klimaatconferentie. Naar verwachting zijn de wereldleiders op 16 december aanwezig.

13-11 | Pessimisme over Kopenhagen?

In de New York Times (lees artikel) is het (Nederlandse) hoofd van het VN-klimaatbureau, Yvo de Boer, vrij pessimistisch: een nieuw allesomvattend klimaatverdrag zit er volgens hem niet in. Het hoogst haalbare is waarschijnlijk een raamwerk om tot vermindering van de CO2-uitstoot te komen, zo zegt De Boer in de Amerikaanse krant. Wel hoopt hij dat de top een deadline zal vaststellen, waarop er dan wél bindende internationale afspraken worden gemaakt.

09-11 | Militairen voor klimaat

Als er niet snel wordt opgetreden tegen klimaatverandering, zal het lastig worden om de wereld op het huidige veiligheidsniveau te houden.

Dat zeggen tien hooggeplaatste militairen uit Afrika, Azië, Europa, Latijns Amerika en de VS. (Bron: New Scientist, 4 november)

09-11 | Cramer: geen verdrag, wel politiek akkoord

Milieuminister Jacqueline Cramer zet in op een politiek akkoord op de VN-klimaattop in Kopenhagen.

De eerdere ambitie om voor het einde van dit jaar te komen tot een juridisch bindend verdrag is niet te realiseren, denkt de bewindsvrouw. (Bron: Vokskrant, 4 november)

09-11 | “Succes CCS valt tegen”

Afvangen van opslaan van kooldioxide is minder succesvol dan gehoopt, volgens een rapport van het Global CCS Institute in Australië.

Er zijn te weinig projecten. Oorzaak is vooral de instabiele prijs voor CO2. Die maakt dat het niet interssant wordt om te investeren in afvang en opslag (Bron: NRC, 3 november)